
Białe wino tylko w szklanej butelce
14 maja 2010, 17:43Wino przechowywane w plastikowej butelce i opakowaniach typu Bag-in-Box – tzw. workach w pudełku - traci świeżość już po pół roku. Po zakończeniu trwającego rok studium badacze z Instytutu Wina i Nauk o Winie (ISVV) w Bordeaux ustalili, że w ciągu 6 miesięcy ulega zmianie zarówno smak, jak i skład chemiczny białej wersji tego trunku.
Układy scalone z DNA
12 maja 2010, 13:18Chris Dwyer, profesor z Duke University uważa, że w przyszłości magistrant w uniwersyteckim laboratorium będzie w stanie w ciągu jednego dnia wyprodukować więcej układów scalonych niż obecnie wynosi światowa miesięczne produkcja krzemowych chipów. Ma to być możliwe dzięki zastosowaniu DNA do wytwarzania układów.

Dyski z terabitem na cal kwadratowy
11 maja 2010, 11:14W Nature Photonics ukazał się artykuł, którego autorzy proponują połączenie dwóch metod zapisu danych na dyskach twardych, dzięki czemu gęstość zapisu mogłaby wzrosnąć do 1 terabita na cal kwadratowy. Uczeni nie wykluczyli przy tym, że może ona wynieść nawet 10 Tb/in2.

Odkrywamy ewolucję na nowo
9 maja 2010, 14:57Z czego wynika ewolucja? Niby wiadomo: presja środowiska, izolacja populacji, konkurencja... Ale w jakim stopniu i jak dokładnie? Wciąż się dowiadujemy nowych rzeczy, a ostatnie rewolucyjne odkrycie zawdzięczamy jaszczurkom z Martyniki.

Wzbogać złotem swoje otoczenie
7 maja 2010, 10:25Tańsza elektronika, bardziej kolorowa farba, nieścierające się podeszwy butów, nowe katalizatory oczyszczające wodę, bardziej skuteczne leki - to wszystko obiecuje nam nowa technologia. Technologia zatapiania nanocząstek złota w tworzywach sztucznych.

Schłodzeni słońcem
6 maja 2010, 17:41Chłodzenie ciepłem słońca? Choć brzmi to jak sprzeczność, inżynierowie z Instytutu Fraunhofera widzą w takim rozwiązaniu same zalety dla mieszkańców nasłonecznionych regionów Ziemi. Przykładowe instalacje już działają i sprawują się doskonale.

Nieodbijanie doskonałe
5 maja 2010, 10:22Połączenie nanotechnologii i kopiowania wynalazków natury pozwoliło inżynierom niemieckiego Instytutu Fraunhofera na stworzenie powierzchni niemal doskonale eliminującej refleksy świetlne. Może wreszcie będzie można pracować z komputerem na słońcu?

Mszyca niczym pomidor
30 kwietnia 2010, 15:53Mszyce grochowe (Acyrthosiphon pisum), zwane też grochowiankami, są jedynymi zwierzętami na świecie, które samodzielnie wytwarzają karotenoidy. Dotąd sądzono, że żółte, czerwone i pomarańczowe barwniki, będące naturalnymi przeciwutleniaczami oraz prekursorami witaminy A, wytwarzają jedynie rośliny, a zwierzęta muszą je sobie zapewnić, odpowiednio komponując dietę.

Mała rybka rzuca światło na ewolucję
23 kwietnia 2010, 10:31Jak przebiega ewolucja, jak przebiega specjacja? Hamlet - mała kolorowa rybka, powszechny mieszkaniec karaibskich raf koralowych, pomogła lepiej zrozumieć proces powstawania nowych gatunków.

Jak wino ogranicza uszkodzenia po udarze
23 kwietnia 2010, 10:16Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa zidentyfikowali mechanizm, za pomocą którego czerwone wino chroni mózg przed uszkodzeniami powodowanymi przez udar.